Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.09.2009 15:18 - В медиите: obshtestvo.net
Автор: monikapanayotova Категория: Политика   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
0



Моника Панайотова: Младите имат друг начин на мислене и възприемане на света

интервю на Соня СИРОМАХОВА за obshtestvo.net
Политиката ти дава житейски опит, който трудно можеш да придобиеш, в която и да било друга сфера, казва още младежкия лидер на ГЕРБ

  Моника Панайотова е родена на 19 август 1983 г. в София. Завършва международни икономически отношения в УНСС и със специализация „Управление на международни проекти". Председател на младежката организация на ГЕРБ. До 2008 г. е директор „Проекти и връзки с обществеността" в Института за икономическа политика. Депутат от ГЕРБ в 41 Народно събрание. Владее английски и френски.

Г-це Панайотова, как се чувствате като млад депутат – и биологически и като стаж?

Имайки предвид ежедневната ми динамика, не се замислям как се чувствам като млад депутат. Задачите са много, желанието за промяна голямо, за това влагам цялата си енергия.
Забелязахте ли промяна в отношението на хората около вас след избирането ви за народен представител?
Всичко в рамките на очакваното. За мен най-близките ми приятели са и ще си останат тези, с които сме заедно много преди да започна да се занимавам с ГЕРБ. Разбира се, работата ми предоставя възможност да контактувам с много и интересни хора, с една част от тях ставаме наистина добри познати. Като цяло, обаче, не позволявам характерното на моменти по-специално отношение да ми влияе по какъвто и да било начин и да провокира чувство за превъзходство. Има една хубава мисъл, която гласи, че когато тръгнеш да се изкачваш по стълбата на успеха, внимавай как се държиш с хората по пътя, защото можеш да ги срещнеш на връщане.
Какво място е парламентът като усещане, атмосфера?
  Някои казват, че е много „соц”.Знаете ли, усещането за сградата е наистина особено. От една страна това е място, в което ти се иска да се реализират много неща за много по-кратки срокове, но цялата тромавост на системата, липсата на «зелена идея» в организационната работа /имам предвид хилядите страници, които спокойно биха могли да бъдат разглеждани в електронен вариант/, и разбирането на някои колеги от опозиционните партии, че парламентът е място за ПР, а не конструктивни дискусии забавя темпото, с което си свикнал да се случват нещата. От друга страна това е историческо място, мястото на което трябва да се защитават интересите на гражданите и да се реализира контрол върху изпълнителната власт, така че респектът към институцията, отвън и атмосферата в самата сграда, отвътре, зависят от духа на самите народни представители и респективно техните действия. За това наша задача е усещането към/в НС да се подобри през годините.
Младите днес не се интересуват много от политика. Защо мислите е така?
  Една част не се интересуват, но това се отнася в пълна сила и за една част от възрастните. Аз мисля, че младите не гласуваха активно до изборите тази година, тъй като не виждаха мотивация и смисъл. След резултатите на изборите от 5 юли се видя, обаче, че най-голям процент от гласуващите за ГЕРБ са млади хора – студенти и в активна възраст, което опровергава твърдението, че младите не се интересуват от политика. Мисля, че МГЕРБ, като изцяло интегрирана част на всички нива в партията, чрез разяснителните кампании и изцяло младежки послания, допринесе в значителна степен за този резултат, за това благодаря на младежите в цялата страна за изключителната им активност.
Какво може да даде заниманието с политика на един млад, а и не само млад, човек?
  Политиката е сферата, в която можеш да реализираш много идеи, да създаваш и използваш рационално в интерес на страната си и гражданите контакти, както на национално, така и на межународно ниво. Политиката ти дава житейски опит, който трудно можеш да придобиеш, в която и да било друга сфера. Много ми се иска, обаче, в България перцепцията за политика да е по - скоро, че тя е като медицината, т.е от едно решение зависи живота на много хора, и тук акцентът да е върху отговорността, а не че тя е сфера на оцеляване и хората, в нея са пасивни, за да защитават личния си интерес. Съзнавам, че това е труден процес, но вярвам, че с включването на повече млади хора, експерти и хора с воля за промяна, нещата започват да се подобряват.
Как се осъществява комуникацията между младежката и голямата организация?
  Ние сме в постоянен контакт, т.к сме интегрирана част от партията. При нас съществува синергия и работим в екип.
Факта, че сте жена лидер на младежка организация как ви помага или пък пречи?
  Мисля, че в случея не полът, а по-скоро характерът е по-важен. Екипен играч съм и за мен е важно всеки да намира своето място и мотивация да участва в проекта.
В парламентарната група на ГЕРБ и в правителството има много млади хора. Толерира ли се младостта в партията?
  Не бих казала, че се ползват с преференции, дори напротив, защото на младите ни се налага да се доказваме много повече, т.к винаги има един момент на съмнение, че младият човек не е достатъчно подготвен. При ГЕРБ, за разлика, обаче, от другите партии ключовото е, че партията и най-вече лидерът и председателят дават възможност за доказване и гласуват доверие. За това и виждате в парламентарната ни група и в правителството много млади хора.
Каква според вас е най-общо разликата между млади и стари в политиката? Защо трябва да има младежки политически организации вътре в големите партии?

Мисля, че не трябва да има деление, а по-скоро взаимодопълване между поколенията в политиката. Разликата, която аз възприемам е по-скоро като допълнение към картината, а не разделителна линия, и тя е, че именно младите са много по-необременени, поради по-голямата им мобилност, имат много повече усвоени добри международни практики и като деца на глобализацията те имат друг начин на мислене и възприемане на света и хората около тях. Младежките организации са необходими, т.к в една партия това е начин да се чуе гласът на младите, изразители на своите връстници. Те са необходими и от гледна точка на кадровата политика на дадена партия, т.к освен добре подготвени те трябва да са доказали определени качества и ценности – отговорност, доверие, прозрачност, толерантност. Има едно погрешно възприятие, което МГЕРБ не толерира, че младежките организации на партиите са трамплин за бързо израстване. При нас не е така, всички млади хора, които са били препоръчани в политическите кабинети и в листите са доказали през годините, че имат образование, преминати обучения, устойчивост при напрежение, хъс за работа и не са и не биха позволили, с оглед на бъдещото си развитие, да се компроментират по какъвто и да било начин.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monikapanayotova
Категория: Политика
Прочетен: 42336
Постинги: 17
Коментари: 19
Гласове: 52
Архив